Vektra: Dug preko 200 miliona

Bez autora
Dec 01 2011

Vektra je u ogromnim finansijskim problemima zbog kojih će teš­ko izbjeći stečaj. Dugovi firme Vektra Montenegro, samo prema ban­kama, dostižu nevjerovatnih 200 miliona eura. Na to bi trebalo dodati i obaveze koje firma ima i prema državi, a koje se pro­cjenjuju na milionske iznose. Sa­mo dug prema OTP banci je oko 100 miliona eura, a vrlo vjerovatno je da će se zahtjevu za uvođe­nje stečaja pridružiti i NLB inter-finans, ali i Hipo alpe adria ban­ka kojima se duguje više od 80 milio­na eura. Samo kamate za dugove prema NLB i Hipo procjenjuju se na između deset i 20 miliona eura. Vektra Montenegro ne može ra­čunati na novčanu podršku Vlade. Iz Vlade je saopšteno da nijesu upoznati sa pod­nošenjem zahtjeva za uvođenja stečaja, kao i da su u pregovorima koje Vektra ima sa OTP bankom učestvovali samo kao medijatori.

Vektra: Dug preko 200 milionaVektra je u ogromnim finansijskim problemima zbog kojih će teš­ko izbjeći stečaj.

Prema informacijama do kojih su došle Dnev­ne novine dugovi firme Vektra Montenegro, samo prema ban­kama, dostižu nevjerovatnih 200 miliona eura.

Na to bi trebalo dodati i obaveze koje firma ima i prema državi, a koje se pro­cjenjuju na milionske iznose. Sa­mo dug prema OTP banci je oko 100 miliona eura, a vrlo vjerovatno je da će se zahtjevu za uvođe­nje stečaja pridružiti i NLB inter-finans, ali i Hipo alpe adria ban­ka kojima se duguje, prema nekim informacijama, više od 80 milio­na eura. Samo kamate za dugove prema NLB i Hipo procjenjuju se na između deset i 20 miliona eura.

Vektra Montenegro ne može ra­čunati na novčanu podršku Vlade. Iz Vlade je listu saopšteno da nijesu upoznati sa pod­nošenjem zahtjeva za uvođenja stečaja, kao i da su u pregovorima koje Vektra ima sa OTP bankom učestvovali samo kao medijatori.

"Mi samo učestvujemo kao po­drška da se dođe do nekog dogo­vora. Vektra ne može računati na konkretnu državnu pomoć", saop­štili su iz Vlade.

Iz Vektre Montenegro su poru­čili da CKB i OTP faktoring iz Podgorice nemaju aktivnu legitima­ciju da protiv Vektre pokrenu po­stupak pred Privrednim sudom u Podgorici.

"OTP banka nije mogla (zbog sud­skog spora) da prenese potraživa­nja prema Vektri na OTP faktoring. Takođe, Vektra nije ni u kakvom pravnom, niti ugovornom odno­su sa CKB-om, jer su sva potraživa­nja prema Vektri posebnim ugovo­rom, 23.07.2010., prenesena na OTP iz Budimpešte. Javnosti je poznato da OTP banka nije, shodno ugovore­nim obavezama, realizovala kredit za investiciju "Vektra Jakić" u Pljevljima i o tome, više od godinu, traju pregovori. Vektra Montenegro je i dalje u intenzivnim pregovorima s OTP-om za otkup cjelokupnog du­ga, kao i drugim modelima regulisanja međusobnih obaveza", navo­di se u reagovanju Vektre.

Iz OTP faktoringa nijesu željeli do komentarišu reagovanje Vektre. Sa­opštili su da u ovoj fazi neće iznosi­ti detalje. Pravnik sa iskustvom iz te oblasti, koji je želio da ostane ano­niman, saopštio je da OTP može do­staviti zahtjev za uvođenje stečaja i da ih u tome ne sprečavaju sporovi koji se vode.

"Svi ti sporovi će biti zaustavljeni ukoliko se otvori stečajni postupak", kazao je sagovornik Dnevnih novina.

Predlog za uvođenje stečaja u Pri­vredni sud je stigao u ponedjeljak popodne. Prema propisima, Pri­vredni sud bi trebalo u roku od se­dam dana da odluči o zahtjevu za uvođenje stečaja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik